ABD ve Sovyetler Arasındaki Nükleer Silah Güvenliği Tartışmaları
Çoğu insanın hala güvensiz şifreler kullandığı bir gerçek. Ancak Soğuk Savaş döneminde ABD’nin nükleer silah güvenliği hakkındaki çılgın öneriler, insanları şaşırtabilir.
Nükleer kodların güvenli bir şekilde saklanması önemlidir. 1980’lerde, bir Harvardlı akademisyen ve müzakere uzmanı, Pentagon’a oldukça ilginç bir fikir önerdi. Nükleer kodların, başkanın yakınındaki bir kişinin vücuduna yerleştirilmesi gerektiğini öne sürdü. Başkan, kodlara erişmek için bu kişiyi bıçaklayabilirdi.
Roger Fisher, fikrini 1981 yılında Bulletin of the Atomic Scientists dergisinde paylaştı. Fisher, “Başkanın yanında her zaman genç bir adam olmalı. Bu adam, nükleer silahların kodlarını taşıyan bir çanta ile donanmış olacaktı. Başkan, toplantılarda nükleer savaşı tartışsa bile, kodları almak için önce birisini öldürmek zorunda kalacaktı.”
Fisher’ın önerisi, tartışmalı olsa da işaret ettiği sorunu ciddiye aldı. Ancak, bu fikir, uygulanabilir bir çözüm olarak kabul edilmedi. Pentagon’daki yetkililer, öneriyi mantıklı bulmadılar.
Bruce Blair’e göre, nükleer silahların korunmasına yönelik önlemler değişti. Ancak Blair’e göre, 1962’de Başkan John F. Kennedy’nin kod kullanımını emrettiğinde, personel tepki gösterdi.
Blair’e göre, nükleer silahların korunmasıyla ilgili önlemler arasında yer alan bir güvenlik açığı, uzun süre gizli kalan bir kodun kullanımıydı. Blair’e göre, SAC yetkilileri, sıfır kodu kullanarak güvenlik önlemlerini aşmayı tercih etti. Ancak ABD Hava Kuvvetleri bu iddiayı reddetti.
Blair, ABD Hava Kuvvetlerini suçlayarak, nükleer silahların güvenliği konusunda yanıltıcı bilgiler vermekle suçladı. Neyse ki, iddia edildiği gibi sekiz sıfırdan oluşan kod kullanılsa bile, yetkisiz fırlatmalar yaşanmadı. Daha güvenilir bir sistem ise 1977’de yürürlüğe girdi.