Kenan GÜRBÜZ / Özel Haber
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte özellikle Muğla ve çevresinde orman yangınlarına karşı yetkili birimler teyakkuza geçti. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan yangınların tekrarlanmaması için tüm önlemlerin alındığını anlatan Muğla Valisi İdris Akbıyık, özellikle bölgedeki arıcılara yangın söndürme tüpü bulundurma zorunluluğu getirdiklerini kaydetti.
Vali Akbıyık, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin 7/24 nöbette olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı;
Muğla Orman Bölge Müdürümüz helikopter pistinde bekliyor, Orman teşkilatımıza yangınlar konusunda teyakkuz halinde. 7/24 göreve hazır bekliyor. Vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Ormanlık alanlarda piknik yapmasınlar, Çevre, bahçe temizliğini ateş yakarak yapmasınlar. Çöplerini rastgele atmasınlar, yol kenarına sigara izmaritlerini atmasınlar. Yol kenarlarına rastgele atılan sigara izmaritleri yangınlara neden oluyor.
”YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ BULUNDURMAK ZORUNDALAR”
Muğla’mızdaki ormanlık alanları kullanan Arıcılara “Yangın Söndürme Tüpü” Bulundurma zorunluluğu getirdik. Ayrıca, ormanlık alanda herhangi bir ormancılık faaliyeti yapanlara da “Yangın Söndürme Tüpü” bulundurma zorunluluğu getirdik. Ayrıca, aldığımız kararla ormanlara girişi de yasakladık. Jandarma ve Polis ekiplerimiz ormanlık alanlarda yasağa uyulup uyulmadığını sürekli denetliyorlar ve vatandaşlarımızı orman yangınları ve dikkat edilmesi konusunda hazırlattığımız broşürlerle bilgilendiriyorlar.
Muğla’da yaşanan yangınlarda alevlere denizden aldıkları su ile müdahale eden Sahil Güvenlik ekipleri de kıyılarda devriye gezerek izinsiz ateş yakanları tespit ediyorlar. Bu ormanlar hepimizin, Ormanlar geleceğimiz. Yangın riskinin yüksek olduğu orman köylerine Orman Bölge Müdürlüğümüz yangına ilk müdahale için su tankerleri verdi
MUĞLA’DA ORMANLIK ALANLARA GİRİŞLER YASAKLANDI
Muğla Valiliğinden yapılan yazılı açıklama ile Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu’nca alınan karar doğrultusunda, yetkili makamlardan izin alınmadan ormanlık sahalara girilmesi, piknik yapılması ve mola verilmesinin yasaklandığı açıklandı.
Anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılmasının yasaklandığı da belirtildi.
Alınan karar kapsamında aralarında Bodrum Yarımadası, Gökova Körfezi, Ula, Akbük, Datça, Marmaris, Yatağan, Milas, Köyceğiz, Kavaklıdere, Menteşe, İztuzu, Köyceğiz Gölü, Dalyan, Göcek, Faralya, Kelebekler Vadisi, Menteşe Kavak ormanları, Dalaman gibi ormanların yoğun olarak bulunduğu çok sayıda bölgeye 31 Ekim’e kadar giriş yasaklandı.
Yasağı ihlal edenlere cezai işlem uygulanacak. Belirtilen alanlara yetkili amirin izni alınmadan girilemeyecek, ormanlık alanlarda sürek avı, etkinlik ve piknik yapılamayacak, araç park edilemeyecek.
DİLEK BALONU DA YASAKLANDI
Orman içi ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadır kamp ve piknik alanları ile düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılmasına da yasak getirildi. Bölgelerde denetimler aralıksız sürdürülecek, yasağı ihlal edenler hakkında cezai işlem uygulanacak.
patronlardunyasi.com